Batch Photo

Batch Photo

May 13, 2010

Muz di Perancis


Muz is now in France. Haha so macam biasa, Muz ada kirim cerita untuk dikongsi bersama budak batch. Gaya-gaya dah macam salam perantauan raya pulak.

Salam, ok mari kite bercerita pasal2 france ni :

Ok utk program engineering France ni, basically dia ade 2 ways nak masuk.

Firstly, bdk mcm aku yg terus lepak2 sane and xblk2 6tahun

Secondly, melalui MFI mcm afiq pres batch

Once sampai france aku ade 4 stage study.

Mula-mula, 3 month of French class in CAREL (satu pusat bahasa) dlm satu Bandar pelancongan berasaskan pantai dkt Rayon. Best gak r sbb blaja enjoy je n CAREL ni pun 5 minit dari tepi pantai. yang seronoknya, the 1st month tu aku ddk dalam family angkat french. Haha family aku dah la xtau ckp English langsung everytime ckp dgn die aku kne bwk dictionary. Menyeksa tp gembira

Then after that kne buat Prepa or equivalence to bac or matrik kot. Aku pun xsure.Prepa ni duration die 1 month. Generally blaja math, mechanic, electrik n chemy but all in French. N mase prepa ni still ade skit2 klas French lg. prepa ni penting gile kot. Ko kene score utk masuk university yg ko nk. Problem die ko still blaja subjek general lagi. Dkt france die ade 4 tempat prepa n satu tempat prepa ade dlm 10 malaysian je and aku dkt IUT Tours. 1 hours je dr paris J

Degree for 2 years. Normally degree ni bole mintak dkt university mane2 dlm france ni. Tp nnti die tgk result prepa n komen dr each prof ko mase dkt prepa dulu. Mase ni dah syok la sbb dah xpayah nk elektrik n mecha lagi. Heppy bebenor teman. Haha. Aku masuk IUT Rennes next year. Insyaallah sbb skrg ni aku tgh tunggu reply dr university tu je la. Mase dkt degree nanti mmg jadi frenchman r sbb normally in 1 university ade x sampai 3 or 4 malaysian je. Tu pun bkn satu batch. Maklumla dkt france cume ade 300 lebih je Malaysian nak jmpe orang Malaysia mmg susa gile L. Except dkt paris sbb ramai pelancong.

Lastly, master for 3 years. Ni aku xtau pape sangat. Lambat lagi. Normally senior2 xramai yg blk dlm mase yg diorg bagi. Sbb ramai gile yg repeat. Nasibla bdk2 oversea dpt atmost 2 time repeat sebelum ditarik ke Malaysia semula

Study

Agakla seksa, kelas daily dari 8 pagi sampai 6 ptg. Lg byk kelas dari dkt koleq. Dalam study2 yang berlebihan2 mase ni homework pun diorang still bagi. Every night kena consacre 2 jam atleast utk siapkan hw je.

Exam dkt French plk, diorang xmain exam final. Menyusah diorg ni. France gune exam continuity. Meaning die amik purata dari setiap exam dalam satu sem. N oleh itu exam week xwujudla di france. Slalu pagi ade klas mcm biase then ptg tetibe ade exam plk. So kalau nk study last minute tu amatlah xconvenient. Xsempat pun aku rase.

Experience

1st sampai tu mmg culture shock skit r bile pg pantai die mase summer. Ramai gile yg tanning topless. Mmg selalu la lepak kat pantai mase tu. Tp yg horrible gile2 bile nampak nenek2 yg juga tanning bertopless. Mmg geli xberagak la. Tp tu zaman mude2 dulu :D skrg dah xbuat dah.

Yang bestnye ddk europe ialah sbb dapat buat euro trip. Agaklah murah tiket2 die sbb sini ade Ryan Air. Ryan air tu sebijik mcm air asia. So nk jln2 keluar France lg murah dr jln2 dlm France. Eh, nak naik kete pun bole. Lesen msia valid dkt sini. Tp lesen P tu xbole sewa kete. So aku kne tunggu sampai abis P arr baru aku bwk kete.

N kalau pasal duit tu best r. elaun JPA byk gak r. member aku baru 1st year dah ade tv flat screen, xbox n satu set guitar hero berserta drum n mic. kalau senior2 tu xyah cite r. tp aku tv je kot yg ade, duit lain abis buat jln. L

Salam perantauan dr Muhammad Khairumuzdanial (Muz)

3 comments:

  1. simpan duit tu ckit..lehh spend mmbr2 nnt..huhu..slm bro~~

    ReplyDelete
  2. best r tu duk sne
    ptut r xnk blik sini da.
    ptuih ~

    ReplyDelete