Batch Photo

Batch Photo

June 2, 2010

Abang Kantin

Ha ha this time we have CERITA MESTI BACA!! Sahabat baik kita, Bond (atau nama glamour Ungku) menceritakan pengalaman menjadi ABANG KANTIN yang paling handsome dan smart di SP (SP= Sungai Petani) :

So, this is the inside story and i want to share it with my mates. Of course some of us already have the experience of working.but this is an extraordinary experience because u have to do things that u would never think of.(biasa la budak koleq, nak demand je.) haha!

One night i received a call from unknown. I thought that this call was from any of my friends but i was wrong. the caller asked me my name.wtf? She called me and didnt even know my name.i told her my name and she introduced herself as my friend's momma. I was a lil shocked.he he

Then she asked me whether i am interested to work with them or not.i mean to join the CANTEEN COMMUNITY. haha wow. i said, okay. i will try though i am not really into this kind of job. act i just wanna feel how it is like to work down there and be ABANG KANTIN. he he

So the next morning goes my first job in a school canteen.luckily it is a secondary school. if primary, i think i cant stand to serve those RIBENA kids. haha then when i arrived, i dont even know everybody there, the workers. i just introduce myself and what was my purpose coming there. i told them i wanna work there because our boss had already acll me. hmmp. (mcm nk mintak kerja kt company besar la plak..hahaha)

Dah dah.nk tulis bm plak.

Lepas tu, aku pon x tau la nk buat kerja apa.sbb mmg aku x pernah kerja kt kantin and mmg totally tak tau nk buat apa.haha mcm xde guna plak aku dtg situ. after that, boss pon smpai and aku pon introduce myself.

dia teros bg aku kerja which was preparing burgers for school kids. aku ni dgn x reti langsung nk bungkus burger, terus mintak otai2 kt situ ajar aku.haha diorg pon ajar la and pelik gak sbb aku x reti.maybe diorg expect aku ni cam dah pernah keje2 camtu kot sbb ye la.aku ni mana la hensem and smart.hehe

After kerja2 pembungkusan tu, aku kena prepare air plak.cedok2 air letak dalam cup. usually there will be 3 types of drinks. x kisah la air apa pon.tp akan ada 3 jenis.and setiap satu akan dijual pada harga 80 sen/cup. agak mahal kt kedah tp agak murah if kt kl. kt sini aku dapat observe the economy difference between two states. :)

Nak dijadikan cerita, hari pertama aku kerja bersamaan dgn hari gotong royong perdana sekolah tu. and mmg parah sbb time rehat, sume students rehat skali. total students kt sekolah tu lebih kurg 2000++ and yeap!

ramai nk mmpos. mmg kelam kabut la masa first day kerja tu.dah la hari pertama and kena plak face student ramai2. tangan aku smpai terketar cedok air sbb ramai sgt.ha ha.

Selepas aktiviti cedok mencedok tu, aku kena lap meja, sapu smpah and mop lantai.sume keje ni ok lah.tp penat sbb kau tau la kn kantin sekolah besar.dgn students yg ramai lagi.mmg bersepah habis kantin tu. if kt koleq dulu pon dah bersepah, ni plak kalau kt sekolah ni.mmg secara automatiknya kau akan jadi mlas nk kemas.tp nk buat cmne.kerja punya pasal. terpaksalah komited utk melaksanakan tugas2 yg diberi laksana seorang guru yg mengajar kanak2 riang.ha ha

After kemas2 sume, aku kena buang sampah and this the 'best' part! haha aku nk kena hold sume sampah tu and bukannye satu plastik.plg kurg pon akan ada 10 beg plastik besar. and it was like eeewwww. mula2 agak geli la.tp 10 minit lepas tu ok la.sbb walaupun smpah tu busuk, aku bleh still lagi basuh tgn aku, cuci bg wangi balik. :)
after buang smpah ni sume, kerja aku pon selesai la.selalunya, kerja aku abes dalam pkol 12.30 tghari but aku hanya boleh balik at 3 pm.agak bosan lah nk tunggu smpai pkol 3 tp best sbb kau bleh mkn puas2.ha ha

And believe me, sepanjang aku kerja kantin, walaupun hanya 2 weeks, berat badan aku naik.ni sbb tokey aku x buat larangan makan utk pekerja2nya. tu yg best sbb kau bleh mkn ape sje yg kau nk and byk mana yg kau nk.haha
mula2 mmg la agak malu nk mkn.masuk hari ketiga aku kerja je, haaaa.amik kau.sume aku bedal.hahaha

After all, aku dapat find out la kesimpulan kerja kt kantin tu.

1. jgn pndg rendah kt org yg keje bawahan mcm kantin ni.
this is because an organisation can only run if ada workers mcm ni.diorg ni la tulang blkg.kalau xde diorg, kerja x jalan bro.as an example, sapa yg nk pi buang smpah? sapa yg nk mop lantai? sapa yg nk kutip sampah2 atas meja? sapa yg nk siang ikan? walaupun gaji diorg x seberapa, tp diorg buat keje sume ikhlas and ni pon secara automatiknya akan membuatkan tokey semakin kaya.

2. experience
aku kerja sini bukan sebab duit.duit tu xde la penting sgt sbb aku pon ada la sikit savings. aku kerja kt sini sbb nk experience je. nk merasa mcm mana bila kita kerja bawah mcm aku kerja kt kantin ni.mmg parah bro.sakit! sakit hati, sakit badan, sakit kepala.sume sakit lah sng cte. nasib baik aku ni muda lagi.kalau dah besar mcm mana? xkn aku nk sara family ngan kerja kantin je. x cukup bro.gaji pon x seberapa and kerja pon terok. tp after all, pengalaman tu la yg worth it.and membuatkan aku determined x kn jadi mcm ni bila besar nnt.:) insyallah.

Bond aka Ungku Asyraf (anak raja nieh, jangan main main)

4 comments:

  1. Haha..aku suka.
    Coz aku pon pernah keje kantin gak after spm dlu and pas matrix pon ad gak kejap..serius shit penat..but puas hati la..agak menjijikkan ble ko terpakse kutip sudu sudip dlm besen yg dah bercampur gaul dgn bekas-bekas yang bebudak makan..nak termuntah ad gak la..tp wat hati kering je..basuh pinggan and pejadah sume2 tu..since that baru aku sedar ap yang org rase bile kte wat sepah and xletak pinggan sume2 tu dalam besen..ahahaha..tapi tu time keje la..time kite makan pegi mampus diorang la en?wakakaka...

    ReplyDelete
  2. a good learning experience..

    ReplyDelete